КНИГА ПРО МОЮ МЕТОДИКУ ВИВЧЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ


О. Сокол-Торська



Друзі, я хочу відкрити вам очі на вивчення польської мови. Зрештою, як і будь-якої іноземної. Вам спеціально в голову вбивають поняття, що іноземні мови вивчати складно та довго, що у вас до цього немає здібностей. Спеціально вчать і пояснюють дуже мудро і масу непотрібного матеріалу.

Бідна людина плутається у тих всіх підручниках, формах, закінченнях, зникає мотивація взагалі щось робити. Іноземні мови це дуже хороший і прибутковий бізнес. Адже люди не знають, як все працює по ту сторону. До мене приходять багато людей, які вчили польську на курсах вживу, з репетиторами, але і далі не вміють будувати та поєднувати слова у реченні. Ну як же так?

А все просто!
Бо не було доступно пояснено, не було показано всієї мовної картини.

Пояснюю все дуже просто та легко. Польську мову нема що вчити. Повірте мені. Я не розумію, чому так сильно роздувають її складність.


Тепер трохи про мовні курси та репетиторів.


Дивіться, коли ви йде те на місячний інтенсив до мовної школи, то вам дуже швидко подають нові теми. Практично тема за темою. Ви ще не встигли пройти та закріпити, усвідомити одне, як вже інше. В результаті в голові каша, щось ніби чули та знаєте, але і далі говорити не можете. Знаєте теорію, знаєте, як все це утворювати, але толку ніякого. Пояснююють, дуже мудро подають все. А іноземні мови дійсно треба вчити просто. Бо слово просто має корінь “РОСТ”. Тобто ми ростемо, а слово “сложно”, це лож. Тобто це невірно.

От, людям дуже складно пояснюють чотири дієвідміни теперішнього часу. А насправді це пояснювати лише десять хвилин. Далі діло за практикою, тобто вправи та говоріння, тобто пробуєте самі будувати речення. Моя цінність в тому, що я пояснюю просто, людською мовою.


Тепер про економію грошей.
Якщо ви б ходили до репетитора, то це треба з ним по скайпу або вживу займатись 2 рази в тиждень і платити йому від 140 грн за годину. Всі вчать за підручником Хурра, всі мовні школи і репетитори.

Там є 20 уроків. Один урок йде на два заняття. Тобто вам треба вчитися не 20, а 40 занять. Це якщо нормально грунтовно вчити перший початковий рівень з нуля. Так я вчила 5 років по скайпу і знаю, як це є на практиці.


Тепер множте 150 грн за годину на 8 занять в місяць, бо ми вчимося по 2 рази в тиждень по годині. Це вже буде 1200 грн в місяць. А щоб пройти тих 40 уроків треба десь 5 місяців, якщо не більше. Тепер множте 1200 на 5 місяців буде в нас 6000 грн.

Це тільки початковий. У мене ж те саме, ще й з гарантією результату та доступним поясненням коштує лише 1800 грн замість 7000 орієнтовно.

Але для тих людей, які були на вебінарі та для вас зараз вона лише 840 гривень.

Уявіть, я майже за безцінь віддаю вам всю польську мову, не враховуючи іншого рівня. Який коштує так само.


Я настільки хочу відкрити людям очі та показати, що можна зекономити багато грошей та часу.


Хто не вірить, можете переглядати реальні відгуки реальних людей, які самі вчаться за відеоуроками та здають навіть екзамени на карту поляка. Ви їх теж отримаєте разом із вебінаром. Я не намагаюся з вас виманити гроші, як багато хто думає.

Бо я сама вже втомилась від неякісного матеріалу на просторах інтернету. Я реальна жива людина, яка хоче зробити щось добре для світу.

Я сиділа вдома, вчила 5 років людей по скайпу, повторювала одне і те саме. І тут мені прийшла ідея за порадою моєї учениці записати такий відеокурс як вживу зі мною.

Де я все вам показую, що робити, як робити, з яких джерел краще закріпити ту чи іншу тему, де шукати відповіді, які є в курсі, вам навіть не треба нічого купувати і доступ залишається назавжди. Коли я виставила всі свої уроки на ютуб чотири роки тому, то була в шоці, що люди самі до мене додаються.

Без жодної реклами. Це вже зараз, бачачи такі результати людей, про це говорю. Навіть мої учні кажуть, що я повинна себе рекламувати, бо інакше я не зможу донести це до людей. Ви самі можете переконатись, що у мене ефективна методика, коли переглянете та ознайомитеся з цими уроками.


Мені здається сам Всесвіт дав мені такий інструмент, аби я допомагала людям. Аби єднала мовами народи та континенти, аби показувала, що ми всі єдині, що ми всі брати та сестри.
Я провчилась в університеті на польській філології, бачила, що по суті чотири роки це був непотрібний матеріал. Лише на практиці я зрозуміла, що саме потрібне людям і на що звернути увагу. Я прожила все зсередини, зрозуміла, як все працює. І цей свій досвід та готовий ключ даю зараз вам.

Ваше право, вірити мені чи ні. Я до нічого вас не змушую. Але знаю, що є мої люди, які побачили цініність моїх уроків. І я отримую сотні вдячних повідомлень. Так, я розумію, комусь може бути невигідне те, що я роблю. Адже я ламаю систему. Однак, на це я не звертаю уваги, бо знаю, що добро завжди переможе.

Далі нижче в цій книзі я зібрала всі свої статті та роздуми на тему вивчення мов та життя в Польщі. Як буде час, то ознайомтесь. А нижче подаю всі мої контакти та посилання на мої ресурси та уроки, аби ви могли мене знайти.

Відгуки про мої відеоуроки тут https://www.instagram.com/learn8languages88/

Основний інстаграм https://www.instagram.com/ola_torska_/

Хто ще не отримав мою книгу-конспект, залишайте свою пошту тут на сайті http://olatorska.com/knyha

Написати мені в телеграм можна тут, я вам надам безкоштовну консультацію

Вайбер 0979809292

А це мої безкоштовні уроки на ютуб каналі, на нього теж підписуйтесь, та подивіться, як я викладаю, самі все зрозумієте https://www.youtube.com/playlist?list=PLGt_9VxobTLz1shxLfHqLXocO_ehhq_iM&app=desktop


Це є мій сайт, де хлопець сам за 2 місяці вивчив мову і сам записав відео, де говорить тільки польською. Я його не вчила вживу, а на відео, як вживу. І які він має результати https://olasok45.wixsite.com/mysite

А тут знайдете всю інформацію на моєму сайті основному http://lotosokol.org/








Далі статті, які я писала раніше

Не думайте, що якщо вам 40 років,у вас немаж здійбностей до вивчення іноземних мов. Той, хто каже, що немає часу, просто не хоче вчити мову. І так не лише з іноземними мовами. А будь з чим. Ви просто не хочете, лінуєтесь,у вас відсутня мотивація. Не вірте тим, хто каже, що мови вчити важко. Не важко. Ви можете все. Просто треба знати правильний підхід, систему. Коли ви робите ремонт у ванній, ви ж дзвоните у спеціальну службу, яка займається викладенням плитки.

Так само є ті людли, які можуть допомогти вам вирішити ваші проблеми. Кожен має займатися своїм. Кожен має певний унікальний дар та є спеціалістом у конкретній сфері. Вчора до мене подзвонив чоловік, який працює із поляками у Польщі. Його дуже бентежить той факт, що він все розуміє, однак не вміє поєднувати слова у реченні. Через те має комплекс та почуваєтсья неввпевнено. Насправді така ситуація дуже легко виправляється. Я даю вам чітку системУ, яка допоможе вам у найкоротші терміни вивчити мову. Адже я подаю все чітко та системно. Мова- це система.

Якщо ви не будете знати з чого складаєтсья польська мова зсередини, ви так і не будете знати, як поскладати всі слова воєдино. Бо поки лиш хаос у голові та розгардіяш. Граматика - хребет, на який ви нанизуєте м*ясо - це слова. Якщо немає хребта, скадіть, на чому ці слова мають триматись. Звісно, що вони падають. Ви намагаєтесь ловити, але одне тягне за собою інше. Сьогодні я так само розмовляла в бєдронці з українкою та допомагала їй з мовою. Але для неї і для її робити незнання граматики не надто важливе, адже не потребує активної комунікації .

Однак вона сама відчуває, що грунтовне вивчення мови допомогло б її почуватись впевненіше та, можливо, відкрило нові можливості у вигляді якоїсь керівної посади. Однак, мова її зупиняє. Так само це стосується і винаймання житла, де важко на початку обговорити всі деталі з власником. До того ж деякі поляки н енадто охоче орендують житло іноземцям. Але це лише одиничні випадки. Важливо знайти та натрапити на хороших людей.
Мова - важливий інструмент, який може дати вам життя вашої мрії.

888
От скажіть мені, друзі. Є багато ж в інтернеті ресурсів з вивчення іноземних мов, правда? І короткі ролики на ютуб і повно сайті, і розбір пісень, фільмів. Але нема системи. Нема розуміння з чого починати, як вчити, з чого вчити. Все розірвано на шматки. Здається, ніби знаєш мову і не знаєш. Якщо вам і покажуть систему, то просять за це чималі гроші. Чи то репетитори по скайпу чи мовні школи. Одні вчать добре, і нші, аби гроші здерти. Врезультаті, витрачений час та гроші. Кому вірити? До кого йти!Ви розчаровані. Знаю. Але я відповідаю за той продукт, який створила. Адже мої відеоуроки якраз мають систему і я є на відео. Тобто я постійно з вами, але ми не домовляємося про заняття вживу, відповідно не витарчаємо час та гроші, за кожну годину 200 грн як з репетитором. І я не просто пояснюю якісно чітко, доступно, а просто проживаю те, що говорю. Тому що я відповідальна. Я хочу дати вам якісний продукт, і щиро допомогти з*єднати всі пазли у вашій голові. Вже сотні людей переконалися у ефективності тієї методики унікальної, за якою я працюю.

888

Скільки я б не розибараа тут псеньок чи не писала корисних постів. Ви за ними мови не вивчете. Ніколи. Підівчать ті, хто вже щось знає. Але з нуля ніколи. Тому не тіште себе марними ілюзіями, а беріться до роботи. Бо інстуремнт - реальний дієвий, перевірений даю вам я . І я відповідаю за свої слова. Я гарантую вас результат,якщо робитимете все те, що кажу.



Чому уроки по скайпу це дорого і не завжди результативно
Або занятття в мовних колах. Тому що не кожен репетитор вміє пояснити матеріал, сам не розуміє того, що просто переказує з підручника. У мовних школах зазвичай подають все або за швидко, тобто експрес курс за місяць або розтягують часі. Для чого, аби вибити більше грошей. Мова - це системА, якщо ви не знаєте, я її вивчити , з чого, ви її не вивчите.


Світ йде вперед . Мій метод іінноваційний. І ви побачите, що він буде популярний так само, як зараз популярні заняття по скайпу, яких спочатку всі боялисья як вогню і бігали на живі заняття до мовних шкіл, де було 10 людей і ви там фактично не говорили. Тому завжди зважте все та шукайте той метод, який підійде саме вам. Я його вам даю. Економить час - не треба домовлятися з репетитором про заняття, якщо він говорить те саме ув ідео. І не треба витрачати гроші на те, що я вам у відео даю в два рази дешевше - 7000 грн проти 2000 грн є різниця правда?
Я знаю, що кажу.


Хочу сказати, що я індивідуально підбираю під кожного з вас курс та напрямок навчання в залежності
від ваших потреб. В мене не має в методиці шаблонного мислення. Чесно скажу, за роки навчання в
університеті та в школі я від нього втомилась.
Тому пропоную вам абсолютно іноваційний метод та підхід у вивченні мови. Який можна
застосовувати не тільки при вивченні польської, а й при будь-якій іншій.


Авторська ефективна методика, розбір всіх деталей абсолютно до дрібниць. Спілкуючись з моїми
учнями, я розумію ваші потреби і дуже тішусь, коли вам резонує те, що даю я. Те, як наші думки та
погляди збігаються. На початку вивчення бракує провідника, який накреслить чіткий план дій та
скаже з чого починати, та що саме робити. Які додаткові підручники будуть ефективними,
а які - ні. Бо це фахівець, він вже це все використав та застосував на практиці. Я як той лікар,
виставляю діагноз та кажу, що зробити, аби досягнути конкретної цілі у визначений термін. І таки
дійснов арто сконцентруватись на чомусь ондному, ніж робити декілька неважливих справ
одночасно. І ще найголовніше - слухати себе. У будь-чому. Сьогодні розмовляла з дівчиною, яка два
рівні за підрунчиком хура пройшла за два місяці.

Уявіть, наскільки це швидко. Один урок має йти на
два заняття, яке триває годину. Тобто якщо там є 20 урокіВ, то має бути 40. По 2 години на тиждень це
8 годин в місць. Щоб було сорок, треба 4 місяці ТІЛЬКИ НА ОДИН РІВЕНЬ. А тут два рівні за два
місяці. Тобто один рівень в місяць! Відповідно матеріал поданий не грунтовно, швидко, без переказів
текстів та заглибленян в граматику. Так, потрібні не вчити всі підряд слова, а лише найвживаніші.
Сконцентруватись на тому словниковому запасі, який вам буде потрібен для роботи чи життя в
Польщі. Якщо це медицина, то переказувати тексти саме з цієї теми чи читати статті, книги,
виписувати слова.

На своїх консультаціях я максимально чітко за допомагою питань розумію ваші потреби та допомагаю
зрозуміти, як вчинити, аби за максимально короткий реальний термін дійти до цілі та ще й не
витратити надміру коштів та неоптрібних зусиль. І це працює. А ще не лінуйтесь писати від руки у
зошиті. Але не ставтеся до цього прискіпливо, не намагайтеся одразу прискіпливо докопатися до суті
речей. Вмійте відпускати, та розуміти, що на помилках вчаться. Розуміти, що н еомже бути все
ідеально. Що не треба ідеально, бо можна злякатись неопчатого краю роботи та впасти в апатію.
Треба вміти дозувтаи інформацію та вибирати лише головне.


Аби заговорити будь-якою іноземною мовою, треба знати не так багато слів. Не треба сидіти та
зубрити всі слова, які стосуються теми їжі чи відпочинку. Достатньо лише практичного мінімуму. Мені
здається, нам спеціально вбивають в голову поняття, що вчити іноземні мови складно та майже
неможливо. Але люди-відчайдухи, які беруться за це, доводять протилежне. І я їм вірю. Вірю, бо сама
переконуюсь, що діло лише в практиці. Слова можна запам*ятати за допомогою постійного
повторення та обов*язкового прописування. А граматику — роблячи вправи та слухаючи і читаючи.
Мозок як машина, автомат. Як його налаштуєш, так і поїде. І робити помилки — це нормально. Не
бійтеся говорити. Не бійтеся, що вас виправлять. От уявіть, що хтось так само, як ви, вчить українську,
але може говорити майже без помилок. Уявляєте, скільки зусиль людина приклала, аби так говорити.
Так само виглядаєте і ви в очах іноземців. І ще раз кажу, я ярий противник коротких відео на ютубі, де
розбирають чи то фільми, чи подають потрібні слова. І толку з того. Ви почули і забули. Якщо не
прописали, якщо не знаєте, як ліпити ті слова докупи. Треба вчити одразу розмовні фрази, але
розуміти, чому у них слова мають саме таке форми. Для цього треба знати ази граматики.
До слова, 10 відсотків від продажу моїх відеоуроків піде на допомогу бездомним тваринам.


Мої відео не для слабких духом людей
- не для тих, хто приїхав лиш заробити і повернутись додому. Бо тоді мова дійсно сто років
непотрібна
- Не для тих, хто не хоче розвиватись та пізнавати новий світ, нову культуру.
Мої уроки дял тих, хто чітко знає, чого хоче
- Для тих, хто працює зранку до вечора та не має часу бігати по репетиторах чи мовних школах
- Хто хоче здати сертифікаційні іспити або отримати громадянство чи Карту поляка
- Мої уроки для тих людей, які прагнуть змін та не зупиняються навіть у п*ятдесят
В мене є курси і для тих, кому ТРЕБА ПОВЕРХНЕВО ЗНАТИ ГРАМАТИКУ - ПРИСКОРЕНИЙ З НУЛЯ
І ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОЧЕ ЯКІСНО ТА УСВІДОМЛЕНО ЗАГОВОРИТИ. Повторюю, у мене якісна польська
мова, а не фількіна грамота.


Люди, зрозумійте одну річ, яку я хочу з усіх сил вам донести. Для того аби ви не зливали свої гроші та
час надарма. Чому я триста раз повторюю, що мої уроки як вживу по скайпу. Навіть люди вже пишуть
і кажуть, що не встигають все переглядати. Настільки багато інформації. Мої відеоуроки є великою
цінінстю, адже там буквально вся польська мова, яку б ви вивчали на протязі півтора року в мовній
школі чи по скайпу з репетитором. І є багато випадків, де люди вчать вживу, але говорити не вміють.
А по моїх відео говорять. Ну як такv Тепер до цифр. Репетитор за годину бере 150 грн. Треба
займатися 2 рази в тиждень. Тобто 300 грн в тиждень. 1200 в місяць. Займатись треба мінімум 4
місяці якщо не більше. Рахуйте, 1200 на 4 дорівнює 4800 грн це якщо пощастить. А мій поглиблений
курс коштує всього 1800. Це так здається, що то велика сума. Але ви зрозумійте всю ситуацію. Що
даю я в тих відеоуроках. Як подаю матеріалv І при тому вам не треба зі мною домовлятись і казати
"Оля, а ти в суботу о 12 можешv". "Нє, не можеш! А може в неділю!". І так далі. Розумієте, що я хочу
донести. Я рада, що є люди, які починають розуміти цінність цих відео. І тому я буду про них говорити
і повторювати. Бо мені шкода вашого часу і грошей, якщо є така прекрасна економна та якісна
альтернатива. Я проти коротких відео по 10 хвилин, де подають лиш ази. Це для тих, кому треба
знати дзєнь добри і до відзеня. А вам, якщо ви налаштовані на серйозну роботу і говоріння своїми
словами, таке не піде.


Можна дивитися багато фільмів, слухати радіо, читати багато книг, і навіть займатися з репетитором
три місяці по скайпу і так і не заговорити. І все зводиться до чогоv До людини. Є безліч лікарів, але
люди йдуть лише до найращих. До тих, хто лікує, а не калічить. Так само із репетиторами. Хтось вміє
подати матеріал у комплексі, а хтось просто розтягує процес навчання в часі лиш би скосити грошей.
Коли я кажу, що мої відеоуроки як вживу зі мною і що люди по ним одним здають карту поляка, то
дехто мружиться і каже, що хоче лиш по скайпу індивідуально.
І тут абсурд виходить. Приходить людина після живих занять з репетитором і каже, що хоче купити
відеоуроки, бо не може досі заговорити. Я питаю - а з яких підручників вчили, як довго, що саме
робили. Відповідь невтішна - "брали одну хуру, жодних додаткових, жодних переказів текстів і
граматика йде туго". Як результат - гроші на вітер і все по колу.
Люди, я даю вам гарантію, що зі мною ви вивчете мову раз і назавжди. І це я кажу дуже впевнено. І
не тому, що прошу купувати мої відео. Я просто хочу вам щиро допомогти вирішити вашу проблему з
мовою, а не тішити себе марними ілюзіями.
Але вибір завжди за вами. Кожен сам творить свій шлях.

Моя методика дійсно працює. Чому. Я перевірила її більше ніж на рр учняв протягом пяти років. І сміливо про це говорю. Чосму , ну дивіться самі на ці відгуки. Я за те, щоб мову вчити один раз, але якісно. А не закінчити курси і та і не заговорити. Я вже втомилась від такої ситуації У вас у всіх одна проболема. Вчила, а говорити не можу. Мало просто вчити, треба знати як вчити. Яка методика А це широке поняття, яке включає море аспектів. Я також проводжу суто розмовні заняття. Для запису пишіть в приват. Тобто теорія, вправи, прктика є у моїх відео , а розмовні за вашим бажанням. І нехай мій курс куплять три людини, але їм він дійсно допоможе. Ніж це буде масовий продукт, який в черговий раз не принесе результату. Я за якість, а не кількість

Чому варто вивчати іноземні мови! Для мозку. Для розширення світогляду. Для нових знайомств. Тут, де я живу, всі мої подружки то польки. І ми так мило бесідуємо. Вони хвалять мою полсььку, і думають, що це все завдяки тому, що я три роки живу в Польщі. Пізніше я розказую, що є викладачем польської і що багато наших тут живуть рокамИ, а так мови і не знають добре. Вони ствердно кивають головами. Загалом, поляки милі та привітні люди. Звісно, всюди є добрі люди,і не дуже. Важливо самому випромінювати позитив та нести світло людям. Розкажіть, де ви зараз живете - В польщі чи в Україні та в якому місті?


к навчити польської малих діток?
Я мала досвід навчання найменших віком п*ять-шість роки. Терпіннячко треба мати. Головне зацікавити. Від восьми вже можна навчати за дорослими підручниками. Але і тут треба подавати матеріал цікаво. Щодо відеоуроків?
Можете спробувати, як піде?
Безкоштовні уроки за лінком в шапці профілю. Шукаєте назву "Курс для дітей". Без спроб не будете знати. Так у всьому.



З чого почати вивчення польської?
На консультаціях ви ставите одне і те саме питання. Здається, що воно таке просте і відповідь очевидна. Але. Ви настільки заплутуєтесь у знайденій інформації та матеріалах, що просто опускаються руки. Я розумію. Але, якщо ви вчите з повного нуля, то звісно треба почати від читання, письма. Як і кожну мову ми так вивчаємо. Далі вже спеціально підібрана під ваші потреби методика. Якщо ви приїхали в Польщу на заробітки і мови так добре н етреба знати, то вам підійде знати два слова "dzień dobry i do widzenia". Якщо ж ви маєте твердий намір покинути ненависне прибирання та найти роботу за фахом, знання мови необхідне. Але поглиблене та усвідомлене. І цьому треба присвятити час. Останнє підходить для тих, хто має намір жити в Польщі на довше, ніж півроку заробітків. Бувають ще й треті ситуації, коли людина живе в Польщі понад десять років, але говорити нормально так і не може. Звісно, поляки її розуміють, але то не те. Словом, кожен вибирає підходящий варіант для себе. Комусь добре так, іншому - інакше. Але те, що мов утреба вчити в комплексі, то факт.
88 безкоштовних відеуроків чекають у шапці профілю за лінком!




Як здати екзамен на Карту Поляка?

Насамперед, вивчити нормально мову. А не бекати та мекати. На це піде, в залежності від вашогос прийняття, часу та мотивації, грубо кажучи від чотирьох до шести місяців. Можна і швидше. Потім ще десь два місяць суто підготовка до екзамену. Якщо хочете бути впевненими у своїх силах та здати екзамен за першим разом, мусите все вивчити на зубок. Я вже розповідала про мою ученицю (її відеовідгук можете глянути в шапці профілю за лінком), яка здавала екзамен рівно шість хвилин. Але приклала до цього максимум зусиль. Хто хоче, той може все. Головне правильний підхід та мотивація.
За лінко у шапці профілю знайдете перші віде мого курсу, який допоможе вам здати екзамен. Але ще раз повторюю, мова - це основне.
Тому, якщо маєте таку мету, то починайте вчити вже зараз.

Саме з маленького містечка Тєшина, що на кордоні з Чехією,
почалася моя пригода з польською мовою. Моя перша поїздка не тільки закордон, а ще й просто з дому. Та ще й на місяць. Але я вже тоді наридаласьь та насумувалась. Зараз згадую та сміюсь. ЛІтня школа польської мови та культури принесла багато вражень та знайомств. В каруселі я додала кілька фото. Там і наш гуртожиток, і трохи студентського життя, і я з нашою викладачкою пані Барбарою тоді ще із міліруванням та довжелезними косами.

Настав час згадати. Але лише приємне. Тоді мене подорожі вимучували та дратували. Тепер же без них жити не можу. Все змінюється. Це нормальний процес.
Друзі, вирішила, що розповім трішки тут про свої відеоуроки. Опис кожного мого курсу є на моєму сайті двома мовами. Залишаю тут посилання, але ще й опишу, що саме входить. Це маса інформації. Але що я зрозуміла. Якщо людині дійсно потрібно вивчити мову, вона її вивчить, незважаючи ні на що. Вивчить із відеоуроками, без репетитора, чи з ним. Головне мотивація і розуміння для чого це все. Зараз, перебуваючи за кордоном на відпочинку, я розумію, що конче мушу вивчити англійську. Чому? Тому, що тут я переконалась у її необхідності. Лише зіштовхнувшись в реальному житті з моїм незнання, у мене з*явилась величезна мотивація та бажання вивчати не тільки її, а й грецьку мову також. Декілька слів грецькою я вже знаю. І вона чимось мені подібна до української. Та й атмосфера тут казкова. Отже, далі описуватиму всі ціни на мої відеоуроки та що входить. Аби ви мали в блозі усе в одному місці. Та завжди могли перечитувати. Нагадую, що мій поглиблений курс відеоуроків з нуля є на моєму ютуб каналі. Ось посилання. Він повністю безкоштовний для вас. Чому? Бо лише так ви зможете переконатися у його ефективності. Скільки я б не писала, що це уроки як вживу зі мною, ви не повірите, поки самі не сядете та не побачите, як відбувається навчання. Уся необхідна інформація є в описах під кожним відео на ютубі.


Хотіла вам повідомити, що раз в тиждень я првооджу безкоштовну консультацію з приводу вивчення польської мови. Тобто, якщо ви не знаєте з якого боку підступитися до вивчення, щось знаєте, але бракує мотивації або ж не можете говорити. То ми разом розберемо всі хвилюючі вас питання та разом накреслимо чіткий план дій. Звісно, ви маєте мати розуміння того, для чого вам вивчення польської, як швидко ви хочете вивчити, тобто за який період часу. Ну і братися до роботи.
Є можливість лише розмовних занять зі мною, де ми розмовляємо польською. Вся теорія та практичні вправи у моїх відео. 88 безкоштовних відеоуроків вас чекають за лінком у шапці профілю, а також безкоштовна книга-конспект. Також там є відео з пошуку призначення. Заходьте та дивіться.



Друзі, ви мене часто питаєте чи навчаю я польської онлайн. Але я онлайн можу провести з вами суто розмовні заняття по телеграм або скайп. Ціну питайте в приватні повідомлення. Там ми просто говоримо та забираємо ваш мовний бар*єр. Також я проводжу психологічні консультації, коуч-сесії, де ми розбираємо питання, які стосуються вашого життя. Якщо ж ви маєте твердий намір знайти себе, то запрошую на онлайн інтенсив “Шлях до себе”. Відео перші теж є в шапці, але без зворотнього зв*язку вони вам не допоможуть. Відгуки дивіться знову ж таки за лінком за посиланням на гугл диску або в вічних сторіс. Відеовідгуки на ютуб каналі. Тобто все за лінком в шапці профілю. Отаке)
Дайте мені з англійської мови те, що я вам даю за 888 грн з польської. Дайте мені весь розмовний рівень із всіма вказівками, вправи, поясненням, як читати, писати, які вправ робити, які твори писати.
Дайте мені такий відеокурс, і я його куплю. Бо хочу вивчити англійську. В мене є ціль. Якщо не знаєш для чого, не вивчиш. Знаю, польську вчать не від хорошого життя. Відповідно коштів у вас не так багато, аби платити репетитору за годину 59 злотих. Таку ціну беруть репетитори з англійської вживу у Польщі. І таких занять, аби вивчити від нуля на розмовному треба ой як багато. Порахуйте, які це гроші навпроти 888 грн. Вдумайтесь!

Як же важко знайти нормального репетитора. Чіткого, якісно пояснюючого, який не лиє водичку і не розтягує спеціально навчання, має застарілі методи. Сьогодні дзвонила до двох. Одразу відчутно хто який, навіть по голосу. Ну я мушу дзвонити, бо я ніде не можу знайти такий крутий курс англійської, який я даю вам. Якби мені хтось записав з англійської точно таке, як я даю з польської, я б купила не вагаючись.


Але у вас має бути чітка ціль. Розлізлості та зволіканню тут не місце. Як же круто знати іноземні мови. Тоді весь світ відкритий.


Мова — це навик, який потребує зусиль та практики.

Давайте, я трохи розповім про себе. А то дехто не знає. Сама я родом з Львівщини. Навчалась на польській та українській філології в ЛНУ І. Франка. ЕХ, мій коханий універ. Ностальгія трохи пробирає.
Потім був студенський обмін у Варшавському університеті. Тоді почалася моя любов до Варшави і тепер я тут живу. У чому я себе тільки не пробувала, але врешті зрозуміла куди йду. Кожен йде.
Щодо поліцеальних шкіл, то я хотіла навчатись,і не тільки там. Подала документи і через кілька днів забрала. Але добре, що це зробила. Принаймні я спробувала. Спробувала у своїй голові. Намагалася відчути, чи це моє, чи не моє. Що і вам раджу. Завжди треба пробувати. У чому я і допомагаю у своєму інтенсиві “Шлях до себе”. Я у цьому спец. У пошуках себе. Мене це боліло і трохи ще поболює. І у цьому я хочу допомагати вам. Загалом, непогано виходить. Навіть більше, судячи по відгуках. І у цьому я теж знайшла себе. Усе себе взаємно доповнює. Бо так і має бути. Головне не здаватись. Йти до цілі, незважаючи на перешкоди.

За що я вдячна польській мові! У нас з нею двояка любов. То злети, то падіння. Але тепер я точно скажу, що я її люблю. Я вдячна. Вдячна за те, що відкрила в мені психолога, коуча-мотиватора, за те, що витягнула мене з України. Я ж цього навіть не прагнула і не думала, що житиму у Польщі. Вдячна за те, що змусила мене писати. Писати твори на основі реальних історій, життєвих, невигаданих історій моїх учнів.
За ті нові знайомства, які не купиш за жодні гроші. За нові можливості, а найголовніше — за початок мого шляху до себе. Еміграція дуже сильно мене змінила. Змусила усе переосмилити. На все подивитись по новому. Щось розтоптати та викинути. Щось отримати заново. Показала, що всюди мій дім, і всі люди — брати і сестри, а не вороги. Що все у нашій голові, і ми здатні на більше, ніж думаємо.
На багато більше. Польська мова для мене тепер як українська. Це водночас і добре, і погано. Бо думаю, що всі знають те, що я. Але це не так. Хтось взагалі читати і писати не вміє. А я можу навчити, передавати знання, і в тому велика цінність. Польську мову рідко коли починають вчити через хороше життя. Зазвичай це складні життєві обставини. Які ведуть до кращого, якщо йти завжди вперед.


Чому ви не можете вивчити польську?
Та не тільки польську. Почати будь-що робити. Це той самий коучинг. І саме тому він став такий популярний. Вам потрібен мотиватор. Людина, якій ви будете періодично писати чи зустрічатися вживу, чи говорити по скайпу і розповідати про свої успіхи. Саме том улюди платять так ішалені гроші саме за коучинг. Тому що ЦЕ мотивація. Зрозумійте. Ми не можемо жити без людей. Саме тому ми ходимо до тренерів у спортзал, де вже точно будемо виконувати годину вправи. Бо нас чекає людина. Бо ми не хочемо її підвести. Мотивація. Нам не можна закриватись. Ми маємо допомагати один одному. Те саме із мовою. Це і лінь, і відсутність конкретної цілі та термінів. От напишіть собі на листку, що до 31 грудня ви вивчите польську на рівні від нуля до впевненого розмовного, і записуйте у щоденник свої успіхи. Прописуйте кожного дня свої кроки. Станьте поки самі для себе коучем. Якщо ж важко на початку, то знайдіть того самого коуча-мотиватора, який постійно казатиме, що у вас вірить та буде вас слухати. Наше життя- це боротьба самих нас із собою. Тож боріться із своєю лінню. Чого ж ви розкисаєте та піддаєтесь самі собі. Поставте собі питання, для чого вам та нещасна польська. Може знання її якраз кардинально змінить ваше життя. Але якщо ви не знаєте чого хочете, то і мова вам не допоможе. Ті люди, які не можуть кинути курити чи пити і кажуть, що це просто залежність, насправді цим себе виправдовують. Бо так зручно. Це не залежність. Це просто слабкість духу. Так доведіть самі собі, що ви сильні. Вперед!

Як вивчити польську мову, зекономивши час та гроші, розповідаю у 2 годинному відео!

Обов'язково перегляньте це відео, там безкоштовна цінна інформація!

Працюю через особисті БЕЗКОШТОВНІ консультації. Запис вайбер 0979809292 або дзвоніть на польський номер, якщо ви у Польщі 881731157
vyl8LbZy
ПЕРШІ ВІДЕО МОГО ВІДЕОКУРСУ З НУЛЯ ТУТ

INSTAGRAM з корисними статтями

ВІДГУКИ ПРО ВИВЧЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ

КУПИТИ МОЇ ВІДЕОУРОКИ МОЖНА ТУТ


КУПИТИ ВІДЕОУРОКИ ПО ОДНОМУ ТУТ https://sylaba-kursi-polskoji-movi-po-skype.webnode.com.ua/instrumenti/
Люди масово вчуть польську чи іншу іноземну на експрес курсах. Тобто за 2 місяці проходять одразу два підручники хурра. Ви тільки уявіть! Це при тому, що один треба вчити мінімум 4 місяці вживу по скайпу з репетитором. І не факт, що буде результат, бо треба враховувати методику викладача та інші нюанси, такі як додаткові підручники та джерела, подачу матеріалу, комплексний підхід. Який результат мають люди, які йдуть на двомісячні інтенсиви, де в групі повно людей. Майже нульові. Нещодавно мала консультації з двома жінками. В них майже однакові ситуації. Гроші, кинуті на вітер, граматика на нулю, сира хурра. Вірніше їх дві. Ще й з зошитом вправ, але користі...
Відповідно людина вчила-вчила , а толку нема. І так по колу. Одні затягують навчання в процесі, аби якомога більше заробити, інші навпаки - пришвидшують, аби толком не навчити. Іноземна мова подається як недосяжна мета! Насправді все просто! Як? Пишіть.
Ще одна річ для ефективгного вивчення іноземної мови, просто перекладати за допомогою гугл перекладача, свої тексти . Таким чином ми запамтовувємо слова. І нетфлікса дивитися.
Простота та доступність – ось моє кредо, ну і , звісно, результат. Кожна мова – це певний хребет, тому немалу увагу слід приділити граматиці в першу чергу, а вже потім словам. Адже якщо, будуть кістки, то слова можна буде по них розвішати, якщо ж навпаки, то ці слова просто загубляться в просторі, і з них неможливо буде правильно побудувати речення. Сподіваюся, що поданий підручник буде корисним для тих, хто сам збирається вивчати мову. Отже, вперед, до досягнення мрій!!!
У цій книзі я зібрала всі свої корисні пости, які публікувала довгий час в інстаграмі. А також свої вірші польської, які писала під час навчання в ЛНУ ім. І. Франка, а також свої художні переклади, офрмленні тепер у дитячу книгу білоруської письменниці, яка зараз мешкає у Польщі. Також представляю вам свої матеріали для вивчення польської мови, напрацювання, а також словничок українсько-польських відмінностей у керуванні дієслів, який я готувала, пишучи курсові та магістерські роботи під час навчання. Буду рада, якщо моя праця стане вам у нагоді.
Далі мої роздуми та спостереження, які я писала в постах в соцмережах
Аби чогось досягнути, треба мати ціль. Якщо ви її не знаєте, то не почнете діяти. Так само із мовою. Бо не будете розуміти для чого всі ці зусилля, якщо воно стоїть, як кістка в горлі. Я можу вам порадити лише одне і сказати з впевненістю, що дійсно заговорите ви своїми словами лише тоді, коли закотите рукави та почнете працювати. Аж піт стікатиме. А таке бажання буде, якщо ви дійсно цього захочете. Не ведіться на пусті обіцянки, що подивитесь кілька відео та будете знати мову. Будете знати лише кілька слів, орієнтуватись. Але дійсно заговорите вільно лише після інтенсивних занять та виконання завдань. Коил доведете своє вміння до автоматизму. Лише тоді.
Щодо того, як це зробити. То звісно, основою є базова граматика. Але не так легко причесана, а грунтовна, послідовна. Не лише з одного підручника подана та невміло пояснена, а глибока, детальна. Навіть більше, ніж потрібно. Бо ви самі знаєте, що з більшого завжди менше запам*ятовується. А як вивчете менше, то взагалі нічого не залишиться в голові. Щодо методів вивчення, хороша ідея переказувати тексти, читати багато статей сучасних, журналів, книг, слухати радіо, говорити.
Але один недавно дієвий метод для себе відкрила і ділюсь з вами. От йдете по вулиці і виписуєте ті слова, які у вас трапляються перед очима. Пишете ті, яких переклад знаєте, наприклад, зліва у зошиті, і справа, які невідомі. Потім приходите і шукаєте у словнику. Тобто поповнюєте свій словниковий запас лише практичними та необхідними словами. І зайвого не вивчете, і в житті знадобиться. Тому практикуйте та діліться враженнями.





Що я зрозуміла, вивчаючи самостійно англійську мову. Що потрібно усе прописувати від руки. Обов*язково всі завдання, конспекти, вправи. Це дійсно працює. Ще багатос лухати та читати, вдумуючись. Починати завжди від найпростішого, коротких речень. Якщо вам одразу важко зануритись у повну граматичну картину мови, починайте від азів читання та письма. Потім поступово цікавтесь, як утворити теперішній, минулий, майбутній часи. Далі відмінки, якщо це слов*янські мови. І ще постійно повторюйте те, що ви вивчили, перечитуйте по кілька разів. Це дуже допомагає. А ще взагалі вчіть іноземні мови. Це крута практика для мозку та можливість познайомитись з новими людьми.

Декілька практичних порад при вивченні будь-якої іноземної

1. Мати велике бажання і чітко розуміти для чого вам потрібна ця мова. Якої цілі ви хочете досягнути завдяки її вивченню
2. Вивчити базову граматику, паралельно вивчаючи найнеобхідніші слова
3. Намагатися говорити якомога більше, не боятися зробити помилку
4. Хоча б дві сторінки щодня читати цією мовою та бажано виписувати нові слова або хоча б підкреслювати у книзі, а потім повернетесь і будете перекладати та переписувати від руки у словник. Якщо шукаєте хороший перекладач, використовуйте glosbe.pl або ж пишете слово та шукаєте у вікіпедії і перекладаєте тою мовою, якою вам потрібно
5. Слухати пісні, дивитись фільми. А ще краще просто слухати якісь аудіотексти, подкасти. Як хтось начитує наприклад 10 хвилин, а ви щось робите і слухаєте. У мене на ютуб каналі є такі відео. Посилання у шапці профілю за лінком.

Контроль та самодисципліна вирішують чимало. Якщо у вас є чітке усвідомлення того, чого ви хочете від життя. Якщо ви бачите своє майбутнє у Польщі, хочете познайомитися з іншою культурою, відкрити для себе ще один унікальний світ, тоді у вас все вийде!

Як же нарешті вивчити швидко та просто польську мову! Зрештою, як і будь-яку іноземну! Просто сісти та вчити. Але як? З чого почати? Як себе мотивувати? От вам чітко потрібно дати відповідь на запитання "А я дійсно хочу вчити цю мову чи себе змушую?", "Це моє рішення чи вибір чи моїх батьків, оточення, ще чогось?". От подумайте, яи приходить радість у ваше серце чи ви себе змушуєте. Мова має бути інструментом досягнення ваших істинних цілей та бажань.
Але якщо ви їх не знаєте, то і мови не вивчете. Бо не будете розуміти дял чого всі ці зусилля, якщо воно стоїть, як кістка в горлі. Я можу вам порадити лише одне і сказати з впевненістю, що дійсно заговорите ви своїми словами лише тоді, коли закотите рукави та почнете працювати. Аж піт стікатиме. А таке бажання буде, якщо ви дійсно цього захочете. Не ведіться на пусті обіцянки, що подивитесь кілька відео та будете знати мову. Будете знати лише кілька слів, орієнтуватись. Але дійсно заговорите вільно лише після інтенсивних занять та виконання завдань. Коил доведете своє вміння до автоматизму. Лише тоді.
Щодо того, як це зробити. То звісно, основою є базова граматика. Але не так легко причесана, а грунтовна, послідовна. Не лише з одного підручника подана та невміло пояснена, а глибока, детальна. Навіть більше, ніж потрібно. Бо ви самі знаєте, що з більшого завжди менше запам*ятовується. А як вивчете менше, то взагалі нічого не залишиться в голові. Щодо методів вивчення, хороша ідея переказувати тексти, читати багато статей сучасних, журналів, книг, слухати радіо, говорити.
Але один недавно дієвий метод для себе відкрила і ділюсь з вами. От йдете по вулиці і виписуєте ті слова, які у вас трапляються перед очима. Пишете ті, яких переклад знаєте, наприклад, зліва у зошиті, і справа, які невідомі. Потім приходите і шукаєте у словнику. Тобто поповнюєте свій словниковий запас лише практичними та необхідними словами. І зайвого не вивчете, і в житті знадобиться. Тому практикуйте та діліться враженнями.


Друзі, пропоную вам нову послугу — лінгвокоучинг!
Я закінчила навчання та здобула сертифікат коуча! Відтепер коучинг я буду практикувати і у викладанні польської мови. Тобто допомагатиму вам досягати поставленої цілі! Нерідко я чую, що вам бракує мотивації при вивченні мови! Як її знайти? Дуже просто! Просто поставити ціль. Зрозуміти, для чого вам потрібна ця мова! Якщо просто так, то вона ніколи не стане навиком. Вам чітко потрібно розуміти за скільки, чому і навіщо вам потрібно вивчити цю іноземну мову! Записуйтесь на безкоштовну лінгвокоуч — сесію, де ми розставимо пріоритети та визначимо вашу ціль, а також знайдемо мотивацію та енергію! Спробуйте, можливо це потрібно вам зараз найбільше! Підтримка та порада, а також допомога та енергія! Отож вперед! Досягайте ваших цілей! Зрозумійте, для чого вам потрібна польська мова! Визначте ціль! А нова мова стане способом, інструментом її досягнення!
До мене часто звертаються з питанням "Все розумію, а говорити не можу! Читаю книжки, дивлюсь фільми, а з розмовною ніяк!". Я розумію, що вам ліньки вчити граматику, бо вона нудна і важка. Але польська граматика, то не англійська. Звісно декому англійська легша. Можливо тому, що там слова не відмінюються. Але тим польська легша, бо подібна до української. І якщо аби хоч якось говорити англійською, вам вистачить читати книги і дивитись фільми, то польську якраз треба вчити, роблячи акцент на граматиці. Бо слова відмінюють через відмінки. Не будете ж ви казати "Я маю гарна дівчина". І граматику ви вчите один раз, але якісно. А не сто років, плутаючись у часах та закінченнях. Все чітко і ясно. Ви не зможете з*єднувати слова в реченні, якщо не знаєте базової початкової граматики. Важливо почати, а далі все піде легко. От тоді ви вже зможете казати, що знаєте польську, якщо будуватимете свої, власні усвідомленні речення. Я розумію, що вам хочеться чим пошвидше заговорити. Але як ви мені будете переказувати текст, якщо кажете постійно Mam jedna minuta замість Jedną minutę, не розуміючи чому!? БО це знахідний відмінок, і аби довести все це діло до автоматизму, слід хоча б раз прослухати теорію у моєму відео курсі, а потім закріпити це діло на практиці. Все залежить від вас. Вперед.
Smog - брудне повітря, яке переслідує територію Польщі. Дуже сильно я його відчувала у Кракові взимку. Тільки відчиняла вікно, одразу ж дим заходив у хату. Жили ми тоді на Новій Хуті. Саме через смог та мою вагітність довелось покинути це місто. Яке так всіх зачаровує літом та подобається туристам. Але ми обрали здоров'я. Звісно, шкода було, бо близько до кордону з Україною. Але... Потім було місто Лодзь, де, на диво, смог був менш відчутним. Тепер Варшава. Це перша зима наша тут. І вже помалу прокрадаєтсья давно забутий мною запах. Думаю, багато з вас знає про плачевну ситуацію з повітрям по цілій Польщі. Адже люди змушені палити вугіллям та різним непотребом. Саме з початком 2019 року планується заборонити ось таку діяльність. Але як воно буде в реальності, побачимо.
А щодо smoka, то він теж пов'язаний з Краковом. Читайте легенду про вавельського Дракона Legendę o smoku Wawelskim. Особливо корисно тим, хто буде здавати екзамен на Карту поляка.




Як найлегше вивчити мову!?
А ніяк! Мова — це така ж тяжка праця, яка складається із цілі та часу, присвяченого їй.
Якщо у вас немає зараз чіткої цілі та чітких термінів,
ви мову ніколи не вивчете. Будете сидіти на сайтах, вдавати, що щось читаєте, або переглядати якісь цікаві картинки, але ефекту буде нуль.

Ось три правила ефективного вивчення мови
1. Жити мовою - співати, читати, писати, слухати. Для цього треба мати мінімальну граматичну і лексичну базу.
2. Помилятись, не боятись заговорити з носієм, не боятись виглядати смішним. На помилках вчаться, помилки -це єдиний спосіб робити все правильно
3. Зробити процес вивчення веселим та регулярним


Насправді, якщо ви знаєте три часи у польській мові — минулий, теперішній, майбутній, Ви вже знаєте півмови. Чому, бо часи це що? Це дієслова!!! А дієслова, це що ? Це оснвоа мови. Ви постійно кажете “я ішов - szedłem, я йду — idę, ти маєш — ty masz, ми купили — kupiliśmy, kupiłyśmy, а діти їли — dzieci jadły? А вчити ті часи, то якихось 5 тем. Якщо давати грубо на пояснення кожної теми по годині, то десь 5 годин. І то теорію подати можна набагато швидше, і за півгодини одну тему. А далі ви сидите і робите вправи. Ну і вчите те, що вам дійсно треба. І говорите, навіть самі до себе. Включаєте мозок, і тоді процес незворотній. Ще трохи, і мова у вас в крові.
Якщо міцна база і ви її один раз добре пропрацювали, то навіть час їй не страшний. Бо лише трішки пригадавши, все встане на свої місці. Краще вчити мову раз — але ефективно, ніж розмінюватись на дрібниці безкінечну кількість разів.
Хто краще навчить — поляк чи українець?

Пишуть мені люди і пишуть, що ходили до репетитора два місяці, і нема результату. Ну як так, займались же вживу? Як виявляється, бідний репетитор пояснював, пояснював, сам знав матеріал, але не вмів його донести. А бідний учень мучився мучився, та й так нічого не вийшло!

Коли я тільки починала свій шлях репетитора, то думала, що ж я можу людям дати. Таких репетиторів багато, є кращі, є й гірші. Але що ж, закінчила вуз, здобула диплом, треба ж працювати по спеціальності. Шкода стількох років зусиль.
Потім пішли перші учнів, перші відгуки. Люди почали казати: “Оля, ти все так доступно пояснила, я все розумію нарешті. І то так йшло по наростаючій. Я почала задумуватись: “Блін, а може я дійсно вмію пояснити. Ну не може бути однакова думка від багатьох людей одночасно”. І тоді моя самооцінка почала підвищуватись, я почала надихатись тими відгуками. І розуміти, що я таки цінна, моя робота цінна. Може бути багато речей, але дійсно хороших є дуже мало.Так само кожен із вас цінний, але ще цього може не усвідомлює, кожен має унікальний досвід, яким може поділитись з іншими.

Повертаючись до нашого питання. Я вважаю так, що на початковому рівні, з нуля, коли треба пояснити граматику, ази, будову, хребет мови, має вчити та людина, яка її вивчила сама. Яка сама пробиралась крізь ті всі нетрі.
У нас був викладач поляк в універі, ну він вже нам на пальцях пояснював значення того слова, і сяк ітак, але не знав української і не міг точно передати зміст. А от коли ви вже знаєте граматику, знаєте весь фундамент, тоді сміло йдіть до поляка, він вже вдягне вас в уніформу слів. Будете говорити і удосконалювати мову.
.

Я теж не могла розібратись з чотирма дієвідмінами, які нам подавали в університеті. Просто вчила, бо треба було здати іспити і тд. А вже коли сама почала вчити, то зрозуміла, що щось не так. Тоді вже вивела для себе схему, яка розклала все по поличках. І все, о диво, виявилось так банально просто. Так само я тепер вчу, пояснюю на відео, бо пройшла це сама, пережила сама. І відгуки моїх учнів говорять амі за себе. Я цю систему вже перевірила кілька сот разів, і вона працює.


І буду завжди казати, що основа мови — це дієслова. Тому так важливо знати ті дієвідміни, які формують теперішній час. Вміти ліпити речення до купи, а не зубрити купу непотрібних слів, бо то треба для галочки і розтягувати то на роки. Я знаю ті слова, які мені потрібні для нормального спілкування. Якщо ж якесь слово потрібне, я гляну в словник. Якщо вчити все до дрібниць, бути ідеалістами, то ви так і не заговорите. Минулий і майбутній час взагалі нема що вчити. Мені здається, що польська найпростіша мова. А з неї роблять не знати який культ, аби більше скосити грошей. Будете знати три часи, то вже півмови, як не більша її половина. Головне після того не боятись говорити!
Як вже н ераз повторювала, що мала по 7 загнять н адень по скайпу по годині! Уявіть, я кбуло повторювати одне і тесаме семи різним людям! Мій тато сміявся, і іказав : “Та запиши то все на диктофон і включай!”
А я не звертала на його слов ауваги. А в них же була підказка. От я й вирішила записат відеоуроки. Все те самЕ, але економить і мій час , і ваш чаС, та ще й ваші гроші. Та переглядати можна коли хочеш, н еобов*язково домовлятись з рептеиторами і летіти на заначену годину стрімголов з роботи. Ефект у сто разів кращий. За такі самі відеоуроки вживу ви б заплатити не 50 грн за урок, а від 150 і більше. Та й розтягнули б задоволення добряче. Бо один раз ви б н езмогли, раз репетитор. Та й потім закинули б мову, якщо вам не дуже треба було б.
Мені дуже подобаєтсь явчитись самостійно. Я сама організовую свій час. І не підлаштовуюсь під нікого. Бо вс езалежить лише від мене. Тільки треба діяти.

Як і обіцяла, розкриваю всім давно відомий “секретний секрет” вивчення кожної іноземної мови.

Багато читати. Але не тільки. Алгоритм простий. Берете книжка, у нашому випадку, польську. Сідаєте, читаєте, трапилось невідоме слово, взяли олівець, можна ручку і підкеслили.

Пішли на іншу сторінку. Дійшли до тридцятої. Повертаєтесь на першу, берете простий зошит, графите на дві частини, зліва — польські слова, справа — українські. Так, нудно! Так, довго! Але є ефект! Чому?

Коли пишете, два рази читаєте. Працюють пальці, працює мозок. М*язова пам*ять — ефективна штука. Дякую моїй першій вчительці, яка змушувала переписувати казки. З підручника в зошит. Для чого!? Нашо!!! Це поповнило мій запас, і вуаля, я на польській та українській філології.

Ну і звісно, говорити! Можна і з батьками, нехай не розуміють! А ви тараторне собі під ніс. Якщо у Польщі живете, почули невідоме слово, витягнули телефон, записали. І пшекаєте на здоров*я!
А ще знаєте, що класно помагає! Переказ текстів! Там і нові слова, і тренування вимови, читання, письма! Тільки б мати кому їх переказувати, ну іщоб хтсоь поправляв граматику!

От так от! Вчіться, бо bez pracy nie ma kołaczy.

Польська у сто разів легша за англійську. Я не знаю, чому польську ставлять на друге місце за складністю після китайської. Щ ж там такого складного, хіба ті ś,ć,ź, szcz. І то там нема що вчити? Може для нас українців, слов*ян легко, бо ці мови флективного типу, тобто мають сім відмінків. Іншим національностям важко вчити. Скажу, я теж переживала, коли вступила на польську. “Як я її вивчу? Я ж не вмію читати? То ж іноземна мова? Нащо мені того!” Але помалу гризла граніт науки. І знаєте, я своїм учням пояснюю все так, як сама розумію. Чомусь у всіх багато проблем із чотирма дієвідміна теперішнього часу. Люди приходять чи то з курсів, чи ще звідкись, і кажуть, що то для них вища мамематика. Ну як? Там ж все просто, тільки треба знати алгоритм, щоб не ускладнювати собі життя. Хтось йде іншим шляхом, просто зубрить відмінювання всіх дієслів, не розуміючи, до якої відміни є належить. Т не дуже вірно, бо вкінці буде плутанина. А все потрібно розуміти. У вас в голові має бути складений граматичний хребет, скелет мови. А вже потім накладайте на нього слова, звороти — м*со. Але є ще один секрет успіху! Який!? Дізнайтесь у наступному пості.
Ще будучи студенткою, я дуже хотіла побувати у Києві — столиці України. Але якось не виходило. То часу не було, то грошей. Жодного знайомого чи родича, який міг би провести екскурсію або просто показати місто. І ось на порозі 2014 рік. І я тоді однією з перших починаю проводити заняття польської по скайпу. Люди спершу не вірили в ефективність таких занять, всі хотіли на місці, поки не усвідомлювали, що можуть економити свій час та гроші, аби не доїжджати до мовних шкіл. І потім посипались горою нові знайомства. Мене тепер запрошували не тільки до Києва, а й до інших міст України. Як же багато можливостей дає інтернет! Тепер би їхати, бо ж у Варшаві та Празі була. А у своїй рідній столиці ні, і якось від цього не по собі. Тепер нові перепони, сім*я, життя в іншій країні. Але не слід відкладати все на потім та шукати відмовки, а жити тут і зараз. Бо життя таке коротке. Отож, починаймо втілювати маленькі мрії вже сьогодні та крокувати до мети! І не забудьте привітати татусів з днем батька)))


Такого більше ви ніде незанйдете. Я не пропоную вамуривки інформації, якуви ітакможетепобачити всюди. А цілкомновий формат * навчання запідрунчиком,за яким навчаютьвсірепетитори за великігроші. Що ємоєюсильною стороною. Те що я вмію виділитимясо відводитачіткодоступно його подати. Чому я незаписувала за підручником крок по кроку,який тежнабираєпопулярності і репетитори знього навчабтью.. Та тому ,що тамєготовівідповіді. Чпеціальні книги іспокуса невиконувта завдань. Атут ви маєтете завдання і зворотнізвязок. Яперевіряю домашку,іплюс ви переказуєтеу групі або індивідуално текст накожномузанятті,читаєте книгу та вкінцікурсу переказуєте. Івжезатри місяцівільноговоритепольською,бо вголовіскладетьсяпазлтакартинка пвіністю, а не пошматках. Якщо ви побачите,щоцевамнепідходить,післятретьогокупленоговами уроку я поверну вам гроші.
Вчора між мною і татом розгорівся наступний діалог
- Мені во треба вивчити пару слів?
- Пару, тато, не вийде!? Во беріть мої уроки, відкривайте ютуб і дивіться! - кажу йому із посмішкою на обличчі.
- Та мені треба так,щоб скоро! А там в тебе треба підручник видрукувати, робити купу всього, а слухати ті відео треба аж сорок хвилин!
- В вам що треба?
- Та тут я трохи знаю?
- Що знаєте?
- Та трохи полякі вслухаю, як говорять, “пшепрашампана, дзєнкує бардзо! Мені треба такі основні фрази і слова!
-Ну і що, - продовжую, - зазубрите ті фрази і будете всюди ліпити, не відмінююючи слова в правильній формі.
- Та що ти мені розказуєш!?
- Аби добре говорити, треба знати всю систему мови, проробляти купу вправ, плюс писати твори, переказувати тексти,читати книжки.
- Мені треба таке для лінивих, і швидко?
- Ну якщо так,то вам не до мене. Будете знати ази,а говорити так і не навчитеся. В одне влетить,а в інше вилетить.
- Та я всьо знаю.
- Що знаєте? От перекладіть мені речення “ Ви бачите його”
- Запросто, - тато поправляє окуляри, які зсунулися з носа.
- Давайте.
- Czy pan widzi (Чи пан відзі), - тато відповідає.
- Ні, - кажу, - не до одного чоловіка ви звертаєтесь, а до групи людей і кажете ви,наприклад, до двох своїх друзів.
- Ну кажу ж, чи пан відзі?
- Ні, має бути Czy wy widzicie go (Чи ви відзіцє го).
- ААА...
- Ви того не знаєте,бо не вмієте провідміняти дієслово widzieć (відзєць), а про те, до якої воно відміни належить я вже мовчу.
-Ясно, ясно... То де то ти кажеш твої ті уроки на ютубі...
Завіса.



Що мені подобається у Польщі? Пам*ятаю,як вперше перетнула кордон і на мить здалось, що ти в іншому світі. Так, про рівні дороги вже написано багато. Але із кожною моєю поїздкою захоплення меншало. І це нормально, адже коли бачиш щось нове, то так і має бути. Бувало,мала учнів, із якими займалася по скайпу. Вони мешкали у Кракові. А я ще тут, в Україні. Для мене це місто було якимось омріяним та недосяжним. Я ще й казала всім,що маю учнів із Кракова, так, неначе виграла якийсь приз. Але коли сама пожила у цьому місті, то зрозуміла,що життя, таке ж, як і всюди. У кожного проблеми, турботи, де б ти не жив та не був. Добре там, де нас нема. Але таки можу сказати, що у Польщі мені подобається,як люди вдягаються. Просто і скромно. Без тон макіяжу та височезних підборів. Але стильно та зі смаком. Інколи навіть недбало та неохайно, що часто дивує нас, українців, які навіть у магазин ідуть у “повній бойовій готовності”. Мінусів, як і плюсів є чимало. Діліться своїми, цікаво прочитати.
Словничок
przekroczyć granicę – перетнути кордон
wydało mi się – мені здалось
wycieczka - екскурсія
obcas – каблук
niedbale — неохайно
upragniony, wymarzony – омріяний
nieosiągalny, poza naszym zasięgiem - недосяжний





Із яких двох підручників вчити польську мову!? Я скажу Вам без вагань та сумнівів, що однозначно з Hurra po polsku. З нього я сама вчилась в університеті і дуже задоволена. Тому і вирішила записувати свій відео курс з нуля саме з нього. Хтось до нього ставиться скептично та каже, що він вже застарілий, несучасний,немає актуального запасу слів. Тому багато репетиторів схиляються до аналогічного варіанту Krok po kroku. Скажу вам, що мені цей підручник не подобається. По-перше, все розкидано хаотично, вправи досить примітивні та легкі, більшість яких на вставлення пропущених слів після прослуховування. Так, не заперечую, там є маса нових слів, місцями доволі складних. Але я думаю, що слова можна довчити або ж скористатись словником, якщо треба. А от граматична база, це головне, це фундамент. Але яким би крутим не був підручник, якщо репетитор не вміє доступно подати матеріал, все коту під хвіст. У гарних руках навіть з нічого можна зробити цукерочку. Щодо додаткових підручників, то їх є маса. Але знову ж таки вибрати найкращі треба вміти. Гарні картинки це ще не все. Треба глянути глибше. Так само,як і з людьми. Вигляд та подача обманливі, слід копнути глибше, у саму душу.

Ось тут нижче представляю вам свій художній переклад поем із російської мови на польську.
Pewnego razu zimą
Dażen długo spacerował
Mamy nie słuchał
I zachorował.
Gardło go boli.
Ma katar, oddycha powoli.
Przyszedł pan doktor
Zrobił badanie, i smutnie powiedział
To grypa, kochanie.
Będziemy walczyć o twoje zdrowie,
Przecież to nieżarty, ale nie
będę zdwonić po pogotowie.

Inhalacje, kompresy, płukania -
Dla Dażena to są trudne zadania.
On krzyczy, złości się :
- ja nie chcę leczyć się .

Lepiej będę spać
Albo z zabawkami grać.
Lecz choroba go nie zostawiła,
Jeszcze bardziej go pobiła,
Teraz on w łóżeczku leży,
I o zdrowiu cicho marzy.


Przyszedł doktor po raz drugi,
Co zrobiłeś, mój ty drogi.
Podejmować decyzję będziesz w wieku 18 lat,
Proszę do szpitala zbierać się natychmiast.
Wtedy nasz zbytnik Dażen już
Zaczął słuchać się lekarzy,
Wszystko robi, wszystkich słucha,
Już mniej bolą nos i ucho.




Chcę zostać lekarzem,
Leczyć ludzi
Choroby pokonywać razem.
Niczego się nie boję,
już sporo umiem i znam.
Robię kompres i
Nakładam bandaż,
Z chorobą jestem sam na sam.




Dla zabawek mam apteczkę,
Dużo tam wszystkiego,
Że odrazu nie wyliczę tego.

Poproszę oddychać,
Trochę wody łyknąć.
Będę mierzyć ciśnienie,
Za pomocą uśmiechu
wrócę życia pragnienie.


Tylko nie mam leków,
Tam, gdzie one są,
Ja nie mam zasięgu.
Poszukam w pokoju dziennym,
Tyklo,żeby nie
miałem potem problemów.
Założę czepek biały
oraz fartuch medyczny,
jestem prawdziwy pielęgniarzem,
jestem taki śliczny.
Zapraszam pacjentów,
Będę wszystkich uzdrawiać
I robić dużo komlementów.


Pierwszy przyszedł niedźwiedż:
-Łapa mnie boli, nie chcę tak żyć!
Dażen powiedział:
- Proszę się nie martwić,
Łapę maścią posmaruję,
Ciepłe łóżko przygotuję!

Potem przyszedł zajączek:
- Boli mnie głowa,
Nie mogę czytać książek.
- Rozumiem, masz migrenę,
zrobię zastrzyk,
jeszcze raz przyjdziesz w czwartek.






Nagle mama weszła do pokoju:
- Co tu się dzieje?
(Znów mój syn nie ma spokoju).
Porozrzucałeś tabletki i maź,
Mówiłam ci, że sam nie
możesz niczego brać.
- Dażen, są różne
lekarstwa na każdą chorobę,
i to nie jest śmieszne,
możesz uczynić czyjąś zgubę.


Teraz Dażen jest znanym lekarzem
Wszystko on umie, wszystko wie
Sporo ma ciekawych wydarzeń
Musi odnaleźć leki przeciw każdej chorobie.
On ma swoją apteczkę
Przychodzą do niego wszyscy
I mama powiedziała, że na chwileczkę
Przyjdzie na wizytę do dentysty
Lubię być dobrym doktorem,
Wiedzieć, gdzie są organy chore.
Oraz medycynę poznawać,
Wszystkich leczyć, nikomu nie kłamać.

Lubię dentystą być:
Zwyciężam próchnicę,
pouczam, jak żyć.
Trzeba myć zęby
dwa razy dziennie
I płukać je po jedzeniu .
Jeżeli tego nie robić codziennie,
To będziecie cierpieć na ból w korzeniach.


Co to jest immunitet?
Znam odpowiedź na to pytanie.
Trzeba kąpać się w zimnej wodzie
I rano zdecydować się na bieganie.
Jeść warzywa i owoce
Przecież zawierają one witaminy
Wtedy powróci zdrowie
i zobaczysz świat już inny!!!
###

Już Dażen nie choruje,
Jest grzeczny, zawsze prawdę mówi.
Bronchit, anginę, zapalenie płuc
on zawsze będzie pokonać mógł.


































U Koty
Mam dziadka Kostię
Wszystko on umie, wszystko wie
Jest rzeźbiarzem
Architektem
I malarzem
krawcem
budowniczym,
elektrykiem
Nawet ślusarzem
Wszystko, co trafia rąk
Staje się żywe i on
pracuje codziennie.
Dziadek Kostia jest
najlepszym przyjacielem dla mnie.

Dużo sklepów dziadek ma,
On Pracuje aż do późna.
Odzież, technika, zegary
Zabawki, wagi, komputery.
Każdy jakąś rzecz przynosi,
Przecież wie, że będzie
Naprawiona, jeśli tylko poprosi.


Przyszedłem z tatą do pracowni,
wyliczam wszystko, jesteście gotowi!?
Żelazka i odkurzacze,
Telewizory i pompy.
Kombinerki i cążki,
I jeszcze pracowici chłopcy.
Ktoś wierci i wbija
Ktoś czyści , a ktoś coś szybko zaszywa.
Wszyscy mają pracę,
W przyszłości ja też się wzbogacę,
Nauczę się wszystkiego,
I też będę mieć dużo pracowni,
nie ma tutaj nic trudnego.


tata miał jakieś sprawy,
więc zostałem sam
ale dziadek przyszedł
do mnie niebawem
Pokazałem zabawki
Detale, które znalazłem.
Dziadek cieszy się, że mnie zobaczył
I mówi - Aleś dobrze napartaczył!
Będziemy razem ich naprawiać
Zabawkom nowe życie dawać
-Ale teraz jestem zajęty
Musisz poczekać.
Dażen uśmiechnął się :
- oczywiście, nie martw się!
będę rozwiązywać krzyżówki
I cicho liczyć minutki.



Po pięciu minutach
Czekać mu się znudziło
I nagle on zdecydował,
- Zabawkom zbyt szkodziłem!
Sam powinienem czołg naprawić,
kierownicę do maszynki przymocować.
Zajączkowi ucho uszyć
Książki podkleić,
nie będę już tak się zachował.
wszystkich będę pielęgnował.
Pójdę do gabinetu,
pracowników tam nie ma
Wezmę potrzebne instrumenty
I zrobię część eksperymentu.








Dziadek jest zajęty -
Bo przyszli klienci!
Nie może odejść ni na chwilę,
Bo ma dużo pracy, jest bardzo uczciwy


Dażen czasu nie traci:
Rozgląda się i mówi:
- jak jest tutaj ciekawie -
Wszystko poznam
w pracowni niebawem.
Narzędzia i instrumenty
Ciekawe zestawy.
Nożyczki, igły, klej.
Chcę przystąpić
Do pracy jaknajszybciej.


Dażen zrzucił wszystko ze stołu -
Instrumenty poleciały do dołu.
A z pudełek wszystkie zabawki -
Czołg, traktor
Zajączka, żaby -
On położył na stół.
Wszystko jedno na drugim leżało,
I się nagle przeplątało.
Dażen radośnie powiedział:
- Tego momentu długo czekałem,
Zaraz wszystko uszyję,
Naprawię i skleję za chwilę.


Dażen wszystko zrzucił z półek
To już umiał, nasz śmiałek.
drobne detale upadły
I po podłodze się rozbiegły.
Dażen klej bierze
I do słoika nożyce niesie.




Otworzyły się gwałtownie drzwi -
(Gdzie mam się schować w tej chwili)
Spochmurniał ulubiony dziadek
Nie oczekiwał takich wydarzeń:
- Ech, Dażen, co zrobiłeś?
Wszystko wysypałeś i rozbiłeś!
Gdzie narzędzia ze stołu?
Wszystko znalazło się na dole!
Darzen był oszałomiony:
- jestem również zaskoczony
tutaj trochę posprzątałem,
tego wszystkiego też się nie spodziewałem.

Dziadku, nie złość się
Lepiej uśmiechnij się!
- Mnie doczekać się prosiłem!
Kłócić się z tobą nie mam już sił!
oczywiście, wszystko łatwo jest zepsuć,
trudno od zera zaczynać.
Jesteś w pracowni, mężczyzno,
A nie na podwórku z dziećmi.


Mam swoje podejście -
Leży na półkach
wszystko i kropka.
Musisz mieć szacunek do ludzi,
I się pytać, czy można coś brać.
Wyobraź:
Do domu do ciebie przyszedłem
Rozrzuciłem zabawki
I sobie poszedłem.
Dażen uronił łzę:
- wszystko pozbieram,
Proszę wybacz mnie.
Zrozumiałem, że nie miałem racji,
Już nie urządzę takiej atrakcji.
- Zacznę za chwilę sprzątanie,
wszystko pozbieram, obiecam,
będę pracować starannie.


Wszystko oni z podłogi pozbierali
I na półeczki poskładali.
Podłogę umyli
Zabawki też
wszystkie złożyli.
I wytarł dziadek z czoła pot
Na gabinet proszę popatrz!
Porządek jest zewnątrz
I wewnątrz!
I chce się pracować tutaj,
Chodź, zobacz, nie zwlekaj.

Bądź zawsze schludny
I odpowiedzialny,
Pewny siebie i nieemocjonalny.
Kiedyś mnie zrozumiesz,
Wszystko potrafisz,
wszystko będziesz umieć.
rozmawiali oni sobie tak,
Potem wypili herbatki
Wnuczek z dziadkiem
potem znów pracowali,
I wszystko zreperowali
Łapki, oczka, uszka uszyli
I kierownicę naprawili
I lufę do czołgu przymocowali.
Tak im się to pięknie udało!

Dażen stał się bardziej grzeczny
I oczywiście pożyteczny!
Wszystko robi, co mu powie dziadek,
Miły i uprzejmy musi być każdy człowiek.


А тут мої вірші, які я написала під час навчання в університеті




Olga Sokół
«Jak Homonimia pokłóciła się z Polisemią»
Bardzo dużo lat temu,
Kiedy nie było problemu,
Co dotyczył Wieloznaczności
Oraz Homonimii,
ich sprzeczności,
W jakimś tam piątym stuleciu
(Mnie jeszcze nie było na świecie)
Liczne słówka zaistniały,
Oczywiście pięknie brzmiały.
Oto mamy takie przykładу:
«Pióro»,»pokój», «statek», «głowa»
I tak dalej, bez przesady.
Te słówka są jak małe dzieci
Matką ich była, co, nie wiecie!?
Polisemia oczywiście.
Najpierw każde dziecko
Tylko jedno ubranko miało,
Jak to pięknie wyglądało,
Ale matka Polisemia
Bardzo kocha swoje dzieci,
Wszystko dla nich zrobiłaby na świecie.
Dlatego każdemu słówku swojemu
Uszyła kilka świetnych sukienek
Znaczeniowych, wyśmienitych, kolorowych.
Sporo było tych obnowek.
Dużo czasu upłynęło
I potem się takie zaczęło:
Wyrosły dzieci,
Zapomniały o swojej matce,
Te ubranka się podarły
Ślady z dzieciństwa już się starły.
Rozleciały się po świecie,
Co się dalej stało,
Oczywiście, że nie wiecie!
Trafiły do królestwa Homonimii,
Gdzie reguły już są inne.
Trzeba tutaj do wszystkiego
przyzwyczajać się, nic złego.
Po prostu inne są realia,
Inne tutaj są znaczenia
I te słówka będą musiały
zapomnieć wszystkiego co
wiеdziały już do tego.
Іnne będą już ubranka,
oczywiście nic tu złego.
W tym królestwie Homonimii
słówka-dzieci jednakowo brzmiały,
lecz inne ubranka miały.
I teraz mamy doczynienia,
Czy słowa jednego pochodzenia
Uważać za homonimy czy polisemy?
Takie tutaj są problemy.
Jakie tutaj mamy możliwości
wyjścia ze wszystkich tych sprzeczności?
Jeśli weźmiemy pod uwagę
Koncepcję semantyczną,
Wtedy zakłócenia będą
jeszcze bardziej liczne.
Przecież powstawaniu
Homonimiczności będzie
Towarzyszyć rozwój wieloznaczności.
Wyrazy mają wspólne pochodzenie,
Ale już inne znaczenie.
To znaczy te ubranka –
Nowe, świetne, znaczeniowe.
Uwzgłędniając etymologiczną koncepcję
Tutaj tak sobie poradzimy:
Jeśli wyrazy nie mają wspólnego pochodzenia,
To oczywiście bez zwątpienia
Są homonimami, już kończymy
z problemami i różnymi «kłótniami».
Jak odróżnić od siebie
Homonimy i polisemy?
Тutaj też tkwią problemy.
Jeśli wyrazy mają coś wspólnego –
Są polisemami,
Jeśli nie – homonimami.
Otóż kłótnie się skończyły,
Wszyscy wszystko zobaczyli.
Zostawimy już w spokoju
W takim dużym pokoju
Dwie nasze przyjacielki.
Niеch sobie pogadają przez czas długi,
I oddają własne długi,
Wypiją napój winny і
zrozumiją wreszcie, kto
jest w tym przypadku winny.






Ja a Polska
Coś się ze mną wydarzyło,
Aż się w głowie zakręciło.
Było to pewnego razu,
Nie pamiętam, ile czasu.
Zobyczyłam na własne oczy
Dziwny kraj, jest tak uroczy.
Przyjechałam ja do Polski,
Coś dziwnego, kraj bez troski,
Dużo szczęścia tutaj jest
Kto nie wierzy – daję chrzest.
Kiedy tylko granicę przekroczyłam,
Piękny widok zobaczyłam,
Tak mi słońce zaiskrzało,
Dużo światła, dużo promieni,
Wszędzie pięknej jest zieleni.
Było to oczywiście latem,
Kiedy śnieg jeszcze nie latał.
Po raz pierwszy przyjechałam
ja do Polski ze swojej
małej pięknej wioski.
Działo się ze mną coś dziwnego,
Już dokładnie nie pamiętаm tego.
Przyglądałam się wszystkiemu,
To był inny świat, już ufam jemu.
On tak pięknie spotkał mnie,
Zdaje się, że to we śnie.
To był pierwszy dzień w Cieszynie,
W Letnie szkole, w tej krainie,
Olha Sokol
Którą jeszcze poznawałam,
Bo dokładnie nie widziałam,
Co się będzie dalej działo.
Jak się fajnie zaczynało:
Piosenki, tańce, wykłady, śpiewy,
Wiatrów letnie są powiewy,
Dużo szczęścia i miłości,
Która uwielbia chodzić w gości.
Dużo mam teraz przyjaciół
Z różnych krajów, z róznych światów.
Są to Czesi, Włosi, Japończycy,
Rosjanie, Litwini i Anglicy.
Sporo było tych wydarzeń,
Cudownych chwil i skojarzeń,
Które teraz wspominam,
W swojej świadomości wycinam:
jeden moment, tam już drugi –
Razem to łańcuch długi.
To był taki miły czas –
Ja a Polska, jeszcze raz
Leci do mnie to wspomnienie:
Sierpień, lato, skojarzenie
Mam takie od tej pory,
Kiedy w domu ja wieczory
Spędzam smutne, Polska
Dla mnie słońce, jutro,
Kiedy wstystko szybko wstaje,
Jest aktywne, idzie dalej,
Chce pracować, ma ochotę
Zrobić przez cały dzień robotę.
Kocham Polskę, chociaż
Tutaj często nie bywam,
Mam nadzieje, że zdobywać
Będę nowe znajomości,
Jeździć często ja do Polski,
Ponieważ tutaj zawsze słońce świeci,
Bawią się tu małe dzieci,
Dużo śmiechu i radości
Oczekuję od przyszłości,
Nowych wrażeń i zychwytów
Oraz dużo pięknych chwil.
Są tu ludzie bardzo mili,
Są weseli i uczciwi.
Typowy Polak dla mnie
Zawsze uśmiechnięty,
Zychwycam się jego entuzjazmem,
Wszystko to są komplementy.
Dlatego właśnie Polska
Dla mnie coś dziwnego,
Nigdy nie zapomnę tego.
Też miałam taką okazję
Zwiedzić Wrocław – piękne miasto,
Chociaż tylko dwa tygodnie,
Ale w sercu wiarygodnie
Zostało dużo przyjemnych
Wrażeń i pięknych chwil,
Które pamiętam do dziś.
Krasnoludki, mosty, rzeki,
Plac Rynek, akademik i wycieczki,
Smaczne potrawy i wędliny,
Dużo szczęścia, świat to inny.
Kraków, Wawel też
Został w mej pamięci,
Pszczyna, Szczyrk – to są momenty,
Które już na całe życie
Są dla mnie wielkim odkryciem.
Beskidy, ich piękny widok
Bardzo zachwycił mój wzrok,
Byłam w siódmym niebie,
Tak naprawdę, czułam siebie
Gdzieś w nieznanej wysokości:
Słońce, chmury; jak zazdroszczą
Mi tego wszystkiego
Jeziora, ziemia i rośliny,
Im nie dostać się do tej krainy.
Jeszcze mam marzenie
zwiedzić Warszawę,
To pragnienie tkwi
w mojej świadomości,
Muszę koniecznie go zrealizować,
Nie mam żadnych wątpliwości.
Nawet nie mogłam sobie wyobrazić,
Że będę uczyć się polskiego,
Muszę w końcu przyznać się do tego.
Chciałam najpierw studiować
Język ukraiński,
Ale ktoś mi podpowiedział,
Chyba mój los już wiedział:
Dlaczego nie chcesz uczyć się polskiego,
Jednоcześnie rodzimego?
Masz blisko do granicy,
Będziesz tłumaczem lub wykładowcą,
Ale teraz to są szkice.”
Nigdy o tym nie myślałam,
Lecz ta іdea mi zaimponowała.
Zapytałam siebie:
Dlaczegо wcześniej,
tam, na niebie nie rzucili
mi to do głowy,
przecież to dоbry pomysł !?”
I już od nowa zaczęłam
uczyć się polskiego,
nagle zauważyłam, że dużo
słówek znałam właśnie z tego,
przecież w mojej miejscowości
codziennie posługują się wyrazymi
wargi”, „kolej”, „sklep”, „gościniec”,
zna je też Ukrainiec,
spokrewnione nasze języki,
przeżyli ze sobą już wieki.
Dzięki temu przypadkowi
Moje życie się zmieniło,
Nową krainę zobaczyłam,
Zapoznałam się z inną kulturą,
Tradycjami, historią, pomysłami.
Już trzeci rok na Uniwersytecie
lwowskim studiuję język polski.
Wiem na pewno: moja
polszczyzna nieidealna,
Ale będę pracować,
uczyć się, studiować,
Żeby być dobrym
tłumaczem w przyszłości,
Oczywiście, potrzebuje to dużo
wysiłku oraz wielkich zdolności.
Mam nadzieję, że swoje
marzenie zrealizuję,
Niech Bóg mi pomoże,
drogę wskazuje!
Więc podsumowując, Polska
dla mnie, prawdę mówiąc,
To Sienkiewicz , Orzeszkoła,
Prus, Mickiewicz,
Kraków, Wrocław,
Gdańsk, Warszawa,
To jest wszystko, co poznałam,
Wiedza, wykłady, nauczyciele,
Mili, wierni przyjaciele.
Tutaj nie ma miejsca troski,
Jutro jadę ja do Polski!!!


Сокол-Торська Ольга
Автор курсів, магістр польської філології, більше 5 років досвіду викладання, психолог, лайф-коуч, арт-терапевт, член Східноукраїнської асоціації арт-терапевтів, письменниця, перекладач, поліглот, лінгвокоуч.
Живу у Варшаві. Запатентувала авторську методику онлайн курсу відеоуроків польської мови "Sylaba", які дійсно дають результат.
Пишу серцем та душею, аби зцілювати та надихати.
Друзі, хочу трішки розповісти про себе. Я є викладачем польської мови. Магістром філології. Навчалась у ЛНУ імені Івана Франка та закінчила навчання із червоним дипломом. Потім почалася моя робота у мовних школах Львова та заняття по скайпу. Однією з перших я почала вести уроки онлайн по скайпу, хоча у далекому 2014 всі досить скептично ставились до таких уроків. Але скажу вам так, багато залежить не тільки від підручників, часу та способу занять, скільки від тої людини, яка вам пояснює матеріал. Слід враховувати її ставлення, чи відповідально вона підходить до процесу навчання, чи хоче бачити результати своїх учнів. Саме польська мова вплинула на те, що я зараз мешкаю у Польщі. Більше п’яти років я проводила заняття по скайпу онлайн. Побачила, що моя методика дає результат, учні вчаться досить швидко говорити та здають екзамени на Карту Поляка. Але вагітність та народження доньки не дозволили мені далі вести заняття, хоча люди постійно писали та хотіли навчатись. Тому я подумала, що добре було б записати відеоуроки, але не прості, а точно такі ж, як я вчила по скайпу, з моєю методикою, з тими ж підручниками, бо я це все випробувала на практиці. Перші результати додали мені сили та віри, тому я зараз про них розповідаю. Бо хочу, аби моя робота вам допомагала реалізовувати ваші цілі за допомогою польської мови. Останній я дуже вдячна, бо саме вона привела мене у сферу психології та коучингу. Тому я закінчила навчання та здобула сертифікат коуча. Хто не знає, це людина, яка допомагає вам досягти ваших цілей, всіляко підтримує, мотивує, та надихає. Тепер я це застосовую і у сфері навчання польської, практикуючи лінгвокоучинг. Тому якщо у вас є проблеми із вивченням польської, пишіть мені. Проведемо коуч- сесії, де визначимо пріоритети та зрозуміємо ваші істинні цілі та бажання. Також я допомагаю людям знайти призначення, зрозуміти, чого дійсно вони хочуть. Тому пишіть мені у соцмережі та дізнавайтесь більше.

Якщо маєте бажання вивчити польську, економлячи час та гроші, то пишіть.





Коментарі

Популярні публікації